Kupujete li prvi put printer ili želite pronaći ekonomičnije rješenje za vašu kancelariju ili dom, važno je da izaberete način ispisa koji najbolje odgovara vašim potrebama i navikama. Razlika između tinte i tonera nije samo u kvaliteti već i uštedi, zato svakako pročitajte po čemu se razlikuju i saznajte koji vam najviše odgovara.

Kako radi toner, a kako tinta?

Ispisivanje tintom je vrlo slično pisanju hemijskom olovkom ili nalivperom. Printer pritiskom na papir ostavlja tintu prema uputama računala i polako stvara dokument. Nekada je tinta u sebi sadržavala ulje, no danas su u uporabi tinte s vodom.

Toner je pak sušena tinta napravljena od ugljena i nekoliko polimera. Laserski printer izbacuje sitne čestice sušene tinte te ih doslovno prži na papir pod visokom temperaturom kako bi se zaljepile za papir. Takav način printanja puno je brži od printanja tintom, no toneri su uglavnom i skuplji od tinte.

Kvaliteta ispisa

Značajne razlike između ispisa običnih dokumenata nema, ali ako često printate slike i fotografije, trebali bi razmisliti o korištenju tintnog printera. Oni puno bolje ispisuju fotografije jer su prijelazi boja puno finiji nego kod laserskih printera.

S druge strane, ako često ispisujete dokumente, više će vam se isplatiti laserski printer jer osim što može ispisivati puno brže, više ćete uštedjeti nego s korištenjem tinte.