Dan planeta Zemlje obilježava se već 50 godina, a svake godine ima svoj slogan i cilj. Ovogodišnji slogan je ‘Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica’.

U više od 150 zemalja diljem svijeta, na današnji dan obilježava se Dan planeta Zemlje. Planet Zemlja treći je do Sunca, a star je 4,5 milijardi godina. Ukupno stanovništvo zemlje je 7,6 milijardi ljudi. Kako bi proslavili Dan planeta Zemlje, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali.

Mislite zeleno: Važnost recikliranja spremnika s tintom i tonerom

Recikliranje je praksa koja se promovira već nekoliko godina. Bilo na radnom mjestu ili u školi izvedeno je nekoliko kampanja koje pokazuju koristi ponovne upotrebe robe. Boce s pićima, limenke, boja, pa čak i papir, dizajnirani su za ponovnu upotrebu. Primjenom određenih specijaliziranih tehnika može se izbjeći da neki predmet završi na odlagalištu otpada. Samo bacanje predmeta u kantu za smeće neće imati koristi.

Zajedno sa svom ostalom robom ili predmetima koje treba reciklirati, ali često završe na smetlištima, nalaze se i spremnici s tintom i tonerom. U ovom postu istaknut ćemo važnost recikliranja ovih uložaka kroz dolje navedene točke.

Prednosti okoliša

Prvo najprije. Ponovnom upotrebom ili recikliranjem uložaka osoba će u velikoj mjeri imati koristi za okoliš. Odlaganje odložnih uložaka dovest će do onečišćenja vode i zraka zbog njihovih emisija. Proizvodnja novih uništit će naše prirodne resurse poput nafte, nafte, drva, minerala i vode. Kada bismo reciklirali patrone, tada će se ovisnost o sirovinama značajno smanjiti.

Prema istraživanju, samo jedna trećina kertridža za recikliranje se reciklira, što znači da se ostatak od 70% samo baci. Laserskom ulošku koji se baci na deponiju može biti potrebno i stotinu godina da se potpuno razgradi. Imajući ovo u vidu, većina kompanija širom svijeta pokrenula je inicijativu za širenje koristi povezanih sa recikliranjem. Ne samo na radnim mjestima, čak i u svojim domovima trebali bismo se prepustiti recikliranju, pa čak i motivirati ostale da to čine.

Prednosti povezane s troškovima

Recikliranje kertridža s tintom i tonerom ne samo da koristi okolišu, već je i cijeli postupak ekonomičan. Kako se patrone ponovo proizvode, nema potrebe za resursima koji su u početku korišteni za njezinu proizvodnju. Ovo će smanjiti troškove povezane s tim resursima. Zajedno sa proizvođačem, ovo ima koristi i za kupca. Zbog niskih proizvodnih troškova, ti novi reciklirani ulošci bit će dostupni u trgovinama po znatno nižoj cijeni. Sve u svemu, bit će win-win situacija i za proizvođača i za kupca.

Stimulirajte ekonomiju otvaranjem novih radnih mjesta

Kako se sve više uložaka reciklira, lokalna mala preduzeća moći će ih kupiti i pretvoriti u obnovljene, napunjene ili kompatibilne uloške. Zbog toga će se otvoriti veći broj radnih mjesta. Izbjegavanjem nakupljanja metaka na deponijama smanjit će se i porezi koje naplaćuje vlada. Ako pogledamo trenutnu ekonomiju, ovo će se pokazati vrlo korisnim.Ukupni proizvodni troškovi automatski će se smanjiti, što će malim kompanijama omogućiti da prodaju prerađene patrone po pristupačnoj cijeni. Reciklirani ulošci koje prodaju ove kompanije odgovaraju standardima kojih se pridržava originalni proizvođač.

Reciklirani ulošci dolaze s garancijom

Većina kompanija koje prodaju obnovljene patrone s tintom pružit će vam garanciju na njih. U slučaju da se patrona suoči s bilo kakvim nedostacima, ove kompanije također će zamijeniti kartušu ili će vam ponuditi povrat novca. Danas postoji niz prodavača na raznim mrežnim portalima koji nude reciklirane kertridže s tintom. Ovi prodavači imaju direktan kontakt sa proizvođačima koji im omogućavaju da vode masovne zalihe metaka. Kupnjom od poznatog i cijenjenog prodavača moći ćete osigurati njihovu kvalitetu.

Na kraju

Iznad je kratak opis prednosti koje su povezane s recikliranjem kertridža s tintom i tonerima. Sve ove točke pokazuju važnost recikliranja i kako bi svi trebali aktivno biti dio toga.

Većina velikih kompanija poput HP-a i Canon-a već su podržale taj potez i udružile se s nekoliko programa koji recikliraju kertridže s printerima. Ovo će poslati globalnu poruku svim ostalim kompanijama da naprave korak u pozitivnom smjeru. Napokon je to naša planeta Zemlja, pa je naša odgovornost osigurati da je zaštitimo u mjeri u kojoj je to moguće.